20’lik yaş dişleri standart bir biçimde çekilebildiği gibi, bu dişin çekilmesi için cerrahi operasyonlarda gerekli görülebilmektedir. İlk olarak dişin nasıl çekileceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için de panoramik röntgen ya da tomografi çekilmektedir. Sonrasında ise dişin çekim şekli belirlenmektedir. İki çekimde de ekstra bir durum bulunmamaktaysa lokal anestezi uygulanmaktadır.
20 yaş dişleri çene kemiğindeki konumlarından ve üzerlerinin diş eti ya da kemikle kaplı olmasından kaynaklı olarak genellikle gömülü durumdadır. Bunun yanı sıra çene kemiğindeki yerlerinden dolayı da bazen önünde yer alan azı dişine baskı uygulayabilmektedir. Bundan dolayı da çapraşıklık meydana gelmektedir.
20’lik Diş Nedir ve Kaç Tanedir?
Bu dişler her bir bireyde toplamda 4 adet bulunmaktadır. Sağ alt arka, sağ üst arka, sol alt arka ve sol üst arka olmak üzere yerleri tanımlanabilmektedir. Bunların ise aynı anda çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Genellikle farklı dönemlerde büyüme göstermektedir. Bundan dolayı da ağız yapısının farklı evrelerine denk gelmektedir. Bundan dolayı da aynı bireyin bir dişini ağrılı diğerini ağrısız ve diğerlerini de hiç hissetmeden çıkarması oldukça doğaldır.
Genetik anlam da zayıf olan bazı 20’lik dişler ise hiç çıkmayabilmektedir. Hiçbir sağlık sorunu oluşturmadan alt kısımda gömülü kalabilmektedir. Fakat böyle bir durumun yaşanması ise 20’lik dişin bulunmadığı anlamına gelmemektedir.
20’lik Diş Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar?
En arka kısımda yer alan bu dişler, 17 ile 25 yaşları arasında çıkmaya başlamaktadır. Bazı insanlar ise bu süreçte oldukça büyük bir zorluk çekebilmektedir. Ağız ve çene kısımlarında oluşturduğu ağrıdan dolayı oldukça ciddi bir ağrı hissedilebilmektedir. Ancak bazı bireylerde 20’li yaşlarda değil, 30 yaşlarında bu dişlerin ortaya çıktığı görülebilmektedir. Bazılarında ise çıkmayabilmektedir.
Dişler çıkarken belli bir sıralamaya sahiptir ve en son arka kısımda yer alan bu dişler çıkmaktadır. Tüm dişler çıktıktan sonra 20’lik dişler için yer ayrılmaktadır. Eğer yer yok ise tam olarak çıkamamaktadır ancak ağrı yapabilmektedir.
20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?
Diş etlerinde yeterli bir alan bulabildiğinde olması gerektiği gibi çıkmaktadır. Sağlıklı bir gelişim gösterip hiçbir soruna yol açmayabilmektedir. Fakat çoğunlukla alan olmadığından dolayı sorun yaratabilmektedir. Fethiye yirmilik dişlerin yaygın olan belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Diş ve diş etlerinde ağrı
- Diş eti hassasiyeti
- Çeneye ve kulağa vuran ağrılar
- Lenf bezlerinde şişlik meydana gelmesi
- Baş ağrısı
- Ağızda kötü koku oluşumu
- Çiğneme esnasında ağrı hissetme
Gömülü 20’lik Diş Nasıl Anlaşılır?
Eğer hastada belirtiler bulunmaktaysa öncelikle röntgen çekilmekte ve durumu öğrenilmektedir. Röntgen ile birlikte oldukça detaylı bir görüntüleme yapılmaktadır. Aynı zamanda yirmilik dişlerde incelenmekte ve durumun ne olduğu anlaşılmaktadır. Sonrasında ise bu dişin normal bir diş çekimi yöntemi ile mi yoksa ameliyat ile mi alınacağı belirlenmektedir. Buna uygun bir tedavi planlaması oluşturulmakta ve ilerleme kaydedilmektedir.
20’lik Diş Tedavisi
20’lik diş tedavisi Fethiye'de bazı durumlarda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Normal diş çekimi mi yoksa ameliyat mı olacağı röntgenin sonuçlarına göre belirlenmektedir. Aynı zamanda bu dişin genellikle tek bir parça halinde çıkarılması mümkün değildir. Bundan dolayı da birkaç parçaya ayrıldıktan sonra çıkarılmaktadır. Daha sonra ise çekim işlemi gerçekleştirilmektedir. Eğer çekilecek ise diş etinde kesi açılmakta ve buradan dişi çekebilmektedir. Bu durum hastanın durumuna göre değişim göstermektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ağız kokusu, kişiyi oldukça rahatsız eden ve çoğunlukla yeterli şekilde ağız hijyeni …
Devamını OkuSık uygulanan diş hekimliği uygulamalarından olan kaplama, dolgu ve protez gibi işlem…
Devamını Oku