Diş eti hastalıkları, farklı etkenlerden dolayı ortaya çıkmakta ve pek çok kişide oluşum gösterebilmektedir. İlerleyen zaman ile birlikte ağız bakımının doğru ve düzenli yapılmaması, sigara içilmesi gibi durumlardan dolayı oluşabilmektedir. Aynı zamanda oluşan bazı hastalıklar da bu duruma neden olmaktadır. Bu durumun erken dönemde tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Erken dönemde fark edildiğinde ve tedavi edildiğinde oldukça başarılı sonuçların elde edilmesi sağlanmaktadır. Bu durumlarda tedavi de daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmekte ve cerrahi yöntemlere genelde gerek duyulmamaktadır. Ancak hastalık ilerlemiş ise farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekli görülebilmektedir. Hastanın durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir.
Diş Eti İltihabı (Gingivitis) Nedir?
Periodontal ismi verilmekte olan hastalıklar, genelde diş eti kayıplarından sorumludur. Ancak bu hastalıklar erken dönemlerde teşhis edilebilir ise gayet başarılı sonuçların elde edilmesine olanak sağlanmaktadır. Hastalıkların önlenmesi ise çiğneme ve sindirim durumuna da fayda sağlamaktadır. Periodontal hastalıkların ise diş eti iltihabı ile başladığı bilinmektedir.
Özellikle Fethiye diş eti kanamalarının bu duruma neden olduğu gözlemlenmektedir. Bundan dolayı da diş etinde kanama oluşan kişilerin mutlaka erken dönemde tedavi edilmesi önerilmektedir. Bu sayede daha kolay bir şekilde tedavi gerçekleştirilebilmekte ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Periodontitis Nedir?
Diş eti çekilmesi ya da diş eti hastalığı olarak da adlandırılabilmektedir. Dişlerin etrafında bulunan yumuşak dokuya zarar veren ve tedavi edilmediğinde bireyin dişlerin desteklemekte olan kemiği yok edebilen ciddi bir enfeksiyondur. Dişlerin gevşemesine ve diş kaybı oluşmasına neden olmaktadır.
Yaygın görülebilen ancak genelde önlenebilen bir hastalıktır. Çoğunluklar ağız temizliğinin doğru bir şekilde yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı hastalara dişlerini günde 2 defa fırçalaması, diş ipi kullanması önerilmektedir. Günlük bakımın yerine getirilmesi oluşumunun önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Diş Eti Hastalıklarına Yol Açan Nedenler Nelerdir?
Bu hastalıkların başlıca nedeni mikrobiyal dental plak olarak bilinmektedir. Temizlenemeyen gıda artıkları ile tükürükten gelmekte olan bakterilerin birleşimi olan bir tabaka olduğu gözlemlenmektedir. Mikrobiyal dental plak, diş çevresindeki dokularda yıkım oluşturmaktadır. Böyle bir durumda ise periodontal hastalığı başlatmaktadır.
Aynı zamanda sigara kullanımı, gebelik, ergenlik, menopoz gibi durumlardan dolayı da kaynaklanabilmektedir. Bunun yanı sıra sistematik hastalıklar yani diyabet gibi durumlardan dolayı da oluşum göstermektedir. Bir diğer neden ise yetersiz beslenme durumudur. Pek çok farklı nedenden dolayı oluşum gösteren bu hastalığın erken dönemde tedavi edilmesi ise büyük bir öneme sahiptir.
Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Diş eti hastalıkları, pek çok insan tarafından başlarda fark edilmeyen bir durumdur. Bundan dolayı belirtiler var olmasa bile iltihap oluşumu meydana gelebilmektedir. Genel anlamda görülen belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Diş etlerinde hassasiyet
- Diş etlerinde kanama, şişlik ve kızarıklık
- Diş fırçalama ya da diş ipi kullanma sırasında kanama oluşumu
- Diş eti çekilmesi
- Dişlerde gevşeme oluşmaya başlaması
- Konuşma ve çiğneme esnasında ağrı
- Sıcak ve soğuk besinlere karşı hassasiyet oluşumu
- Ağız kokusu
Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti hastalıkları Fethiye'de tedavi için ilk olarak hastanın durumunun detaylarının öğrenilmesi gerekmektedir. Bu sayede doğru bir tedavi planlaması yapılabilmektedir. Dişlerde bulunan iltihap oranına ve hasara dikkat edilmektedir. Eğer daha başlangıç aşamasındaysa yani erken dönemde iltihaplanma fark edilmiş ise cerrahi bir tedavi yönteminin uygulanmasına gerek duyulmamaktadır. Ancak ilerlemiş durumlar için farklı yöntemlere başvurulması gerekebilmektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Protez diş tedavisi kişilerin kaybedilen dişleri için uygulanır. Dişler zamanla çürür…
Devamını OkuGömük dişler; sürme zamanı geldiği halde diş dizisinde yer almayarak mukoza veya kemi…
Devamını Oku