Diş kaplama türleri ve diş kaplama işlemi yeterli ağız bakımı sağlanamayan durumlarda, travmalarda ve şekil bozukluklarında tercih edilebilen ve estetik görünümü düzelten uygulamalardır. Ayrıca uygulanan diş kaplamaları dişlerin eski fonksiyonlarını yeniden kazanmalarına da yardımcı olur. Popüler bir uygulama olan diş kaplamaları yaygın şekile tercih edilen tedavi seçeneklerinden biridir.
İçindekiler
Diş Kaplama Nedir?
Diş kaplama bir ya da daha fazla dişte meydana gelen madde kayıplarında, kırıklarda, çürüklerde ve diş dokusu kaybında tercih edilebilen bir işlemdir. Bu uygulama her hasta için özel olarak hazırlanan diş kaplamaları ile uygulanır çünkü her kişinin ağız ve diş yapısı birbirinden farklıdır. Herhangi bir nedenden dişlerinde fonksiyon kaybı olan ya da estetik görünümün kaybolduğu durumlarda diş kaplamaları ile tedavi uygulanabilmektedir. Estetik amaçlı uygulanan diş kaplamaları kişinin görünümünü iyileştirirken fonksiyonel sorunlardan dolayı uygulanan diş kaplamaları dişin daha iyi bir şekilde kullanılabilmesini sağlamaktadır.
Porselen Kaplamalar
Diş kaplamaları için kullanılan birbirinden farklı malzemeler vardır. Porselen diş kaplamaları da bu kaplama çeşitlerinden biridir. Porselen bio uyumlu bir maddedir içerisinde metal ve toksik madde bulundurmaz ve doğal bir beyazlık ile sunulur. Diş kaplamalarında porselenin en sık tercih edilme nedenlerinden biri de yapaylıktan uzak kişinin kendi dişleri gibi görünebilen doğallıkta olmasıdır. Dişlerinde renk bozuklukları ve sararma gibi problemler olanlar, dişlerinde kırıklar ve kayıplar yaşayan kişiler için porselen kaplamalar iyi bir seçenek olabilir.
Metal İçerikli Kaplamalar
Metal alaşımlı altyapı içeren diş kaplamaları özellikle madde kaybı, çürük, aşınma ve kırılma gibi durumlarda dişe eski fonksiyonunu yeniden kazandırmak amacıyla tercih edilmektedir. Metal içeren malzemeler eskiye göre daha az tercih edilen bir kaplama çeşidi olmakla birlikte sağlamlık ve kişiye uygunluk açısından diş hekimi tarafından önerilebilmektedir.
Kompozit Kaplamalar
Kompozit kaplama malzemeleri diş hekimleri tarafından düzenli şekilde kullanılan bir malzemedir. Beyaz reçine malzemesi olan bu kaplamalar diş hekimi tarafından hazırlanır ve yapıştırıcı katmanlar olarak uygulanır, ardından mevcut diş kademe kademe kaplanana kadar işleme devam edilir.
Zirkonyum Kaplamalar
Üst dişlere ve alt dişlere zirkonyum maddesi ile de kaplama yapılabilir. Sağlam bir malzeme olduğundan arka dişlerin kesme ve ezme becerilerini destekler ve ön dişlere de estetik bir görünüm sağlar. Zirkonyum kaplama çeşitleri pek çok avantajı bir arada sunar. Dişlerinin görüntüsünden, renginden ve şeklinden memnun olmayan kişiler bu kaplama çeşidini tercih edebilmektedir.
En İyi Diş Kaplama Çeşidi
En iyi diş kaplama çeşidi kişiye en uygun olan ve kişinin ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt veren kaplama çeşididir. Bu sorunun yanıtı her hasta için özel olarak değerlendirilerek verilmelidir. Çeşitleri birbirinden ayıran şey kaplamanın malzemesidir, malzemenin iyi seçilmesi ve doğru kişiye doğru malzeme kullanılması bu noktada büyük önem taşımaktadır.
Kaplama Dişin Ömrü Ne Kadardır?
Kaplama dişlerin yani kuronların kullanım ömrü hastanın uyguladığı bakım ile yakından ilgilidir. Kaplama sonrasında doktorun önerileri dikkate alınmalı ağız hijyenine özen gösterilmeli ve rutin diş kontrolleri aksatılmamalıdır. İyi bakılan diş kaplamaları 10-15 yıl sorunsuz şekilde kullanılabilmektedir. Diş kaplamalar tekrar uygulanabilen işlemlerdendir.
Diş Kaplama Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Diş kaplama tedavisi sonrasındaki ilk 2 saat süresince herhangi bir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Bu süre içerisinde kaplamalar yapışır ve yerine iyice yerleşir. İlk 24 saat süresince sert ve yapışkan gıdalar tüketilmemeli ve sonraki süreçte de diş ile sert yemiş kırma, aşırı yapışkan şeker çiğneme ve benzeri aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diş hekimliğinde lazer tedavileri sıklıkla kullanılmaktadır. Lazer uygulamalar tıp al…
Devamını OkuDiş Beyazlatma, dişlerin mevcut renklerinden daha açık renkte bir gülüş yakalamak içi…
Devamını Oku