Panoramik diş röntgeni, diş hekime tüm çenenizi, tüm dişlerinizi ve onları çevrelemekte olan yapıları göstermekte olan bir röntgendir. Diş hekimleri, büyük sinirlerin, sinüslerin ve gelişen dişlerin, patolojilerin yerini görebilmektedir. Çene eklemine ve ağızın kemiklerine bakılabilmektedir. Ağız sağlığı için yapılan genel bir tarama olarak da tanımlanabilmektedir. Üst ve alt çeneler, temporomandibular eklemleri, tüm dişler, burun alanı ve sinüsleri içine almakta olan tek bir görüntü oluşturmaktadır. Bu görüntü çenenin kavisli yapısının tersine düz bir görüntü sağlamaktadır. Bu sayede görüntü alanındaki yapıları değerlendirmeyi kolaylaştırmaktadır.
Genellikle dişlerin ve kemiklerin detaylarını sağlamaktadır. Tüm dişleri tek bir röntgende göstermektedir. Panoramik bir röntgendeki ayrıntı periapikal kadar net değildir. Fakat gelişimi lezyonları göstermek ve genel bir sağlık taraması olarak mükemmeldir.
Panoramik Diş Röntgen Çekimi Nasıl Yapılır?
Geleneksel yöntemlerin dışında ağız dışından çekildiği bilinmektedir. Görüntüleme makinası ve film ağız dışarısında yer almaktadır. Bu cihaz ağızın içinden filme ya da X ışını tüpünün karşısında dönen dedektöre bir ışın yansıtmaktadır. Fethiye Panoramik röntgen cihazı, yüzün bir tarafına bakmakta olan yatay bir kol üzerine monte edilmiş bir görüntüleme tüpü ile yüzün diğer tarafına bakmakta olan X ışını filmi ya da dedektör içeren bir yatay koldan oluşmaktadır.
Baş genellikle çene, alın ve yanaklardan destek alarak uygun pozisyona getirilmektedir. Cihazda bulunan plastik parçanın ısırılması istenmektedir. Daha sonra ise röntgen makinasının kolları çenenin bir tarafından başlayıp diğer tarafında sona erecek yarım daire şeklinde dönmektedir.
Panoramik Diş Röntgeni Neler Görülür?
Eğer önceki muayenelerde bu röntgen yok ise çekilmesi istenmektedir. Genelde tüm hastalara önerilmektedir. Çünkü ilerde gerçekleştirilecek olan muayenelerde kıyaslama yapmak için bir temel oluşturulmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda pek çok diş sorununun teşhis edilmesine olanak sağlamaktadır. Bundan dolayı da 5 veya 8 yılda bir çekilmesi önerilmektedir. Önemli bir inceleme ve tanı aracı olduğu bilinmektedir.
Maksiller sinüsler, diş yerleşimi ve diğer kemik anormallikleri hakkında bilgi vermektedir. Aynı zamanda tedavi planlaması yapmak için de kullanımı gerçekleştirilmektedir. Ortodontik bir hastanın tedavisinin planlanması için kullanılmakta olan bir yöntemdir. Çene eklemine bakılmasına ve ağrı kaynağı olabilecek herhangi bir lezyon için ağzın değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. Yirmili yaş dişin bulunup bulunmadığına da bakılmaktadır.
Panoramik Diş Röntgeni Ne Kadar?
Panoramik Diş Röntgeni fiyatı Fethiye, makineden makineye farklılık gösterebilmekte olan bir durumdur. Aynı zamanda paketin içeriğine ve farklı pek çok etkene bağlı olarak hastadan hastaya değişim gösterebilmektedir. Hastanın durumuna ayrıntılı bir şekilde bakılması ve bu konuda tedavi planlaması yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Son dönemlerde oldukça sık kullanılmaktadır. Hemen her hastaya yaklaşık 5 yılda bir uygulanabilmektedir. Böylelikle herhangi bir sorunun olup olmadığına bakılmasına olanak sağlamaktadır.
Panoramik Diş Röntgeni Zararlı mı?
Tek bir film ile ağızın kapsamlı bir şekilde görülmesine olanak sağlamaktadır. Güvenli bir şekilde gerçekleştirilmekte olduğu bilinmektedir. X-ışını radyasyon barındırmaktadır ancak bunun miktarı oldukça azdır. Geleneksel cihazlara oranla çok daha az radyasyon yaymaktadır. Aynı zamanda gebe olan kişilerin mutlaka bu konuyu detaylı bir şekilde konuşması ve sonrasın işlemi yaptırması gerekmektedir.
Bunun dışında az bir radyasyona sahip olan bu araç, aynı zamanda herhangi bir acının ve ağrının oluşmasına da neden olmamaktadır. Pek çok açıdan avantajlı olduğundan dolayı sıkça tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır.
Neden Panoramik Diş Röntgeni çekilir?
Ağızda ve çenede, dişlerde gözle görülmeyen sorunların tanısının konmasında panoramik diş röntgeni çekimi, tam sonuç vermektedir.
Panoramik diş röntgeni zararlı mıdır?
Panoramik diş röntgeni zararlı değildir. Diş röntgenlerindeki radyasyon miktarı azdır.
Panoramik diş röntgeninde neler görülür?
Panoramik diş röntgeninde bütün dişler, çene kemiği, alt-üst çene şekli, kist, gömülü dişler, tümör, iltihap görülebilir.
Hamileler panoramik diş röntgeni çektirebilir mi?
Hamileler diğer röntgenlerde olduğu gibi panoramik diş röntgeninden de etkilenebilirler. Bu yüzden hamilelerin diş röntgeni çektirmeleri doğru değildir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sık uygulanan diş hekimliği uygulamalarından olan kaplama, dolgu ve protez gibi işlem…
Devamını OkuKanal tedavisi, halk arasında oldukça korkulan bir diş tedavisi olarak görülmektedir.…
Devamını Oku